13 de Març – Elisenda Roig
Psicòloga especialitzada en Psicologia Sistèmica. Formada en Pedagogia Sistèmica, Constel·lacions Familiars, PNL, Kinesiologia i Flors de Bach. Terapeuta i docent del Centre Formaser de Barcelona.
Taller de constel·lacions familiars aplicades en l’àmbit de la família i l’escola
Les Constel·lacions Familiars ens permeten recol·locar-nos internament davant dels conflictes i bloquejos que tenim amb les persones més significatives de la nostra xarxa de vincles. En aquest taller ampliarem la mirada sobre el fet de ser mares, pares, fills, parella.. i així trobar eines per millorar les nostres relacions familiars, i enfortir els vincles d’amor per tal que aquests generin benestar i creixement.
22 de Març – Pere Juan
Psicòleg, psicomotricista, tècnic en llenguatges expressius, formador d’educació lliure i arts marcials integrades. Coofundador de La Caseta (i coordinador durant 15 anys), membre del grup de treball de la Xell.
Acompanyament emocional
L’acompanyament emocional es, en la etapa infantil, una funció fonamental de mares, pares i educadores/ors. Per dur a terme aquesta responsabilitat cal escoltar les pròpies emocions. Des d’aquesta connexió podem desenvolupar l’acceptació incondicional i la capacitat de posar límits.
19 d’Abril – Verónica Antón
Psicóloga. Terapeuta Gestalt. Psicomotricista. Formada en Terapia Integrativa, Programa SAT Claudio Naranjo. Colaboradora de dicho programa en el área educativa y de familias. Formadora del equipo de la escuela Congrés-Indians, así como puntualmente de proyectos educativos del ámbito público y privado. Fundadora del Centro de Acompañamiento a la Infancia y la Familia donde dicta formaciones a maestros y familias sobre el Acompañamiento Emocional.
El lugar del cuerpo en la escuela. Las aportaciones de la psicomotricidad en la Educación Viva
Tradicionalmente el cuerpo en la educación ha quedado relegado a la asignatura de la Educación Física o a momentos de recreación o de “patio”.
Poco a poco, a través de diferentes visiones, teorías e investigaciones desde diferentes ángulos (pedagógicos, psicológicos, neurocientíficos) se ha descubierto que los aprendizajes significativos con aquellos que quedan asimilados por asociación a experiencias reales y también que no hay aprendizaje si no hay emoción.
En esta charla abordaremos la temática de la relación entre cuerpo, emoción y aprendizaje, considerando que la emoción “es” en el cuerpo, y que de alguna manera para que se construyan estos aprendizajes significativos en el niño, es necesario reflexionar sobre este lugar del cuerpo, del movimiento libre y espontaneo dentro de nuestro sistema educativo.
24 d’Abril – Lia Segarra
Mestra d’educació musical i psicomotricista. Formada en psicomotricitat Aucouturier a l’AEC (Associació d’Expressió i Comunicació) i en el mètode musical Jaques Dalcroze a l’Institut Llongueres de Barcelona. Màster en Pedagogia Sistèmica a l’Institut Gestalt i actualment cursant la formació de Facilitadora en Constel·lacions Familiars a Tàlem, escola de vida. Ha format part de l’equip de mestres de l’Escola Congrés-Indians i ara és mestra i directora a l’escola Entença de Barcelona.
De l’agressivitat a l’amor, del soroll a la música: música respectuosa i psicomúsica
La música entesa com a representació sonora d’un mateix, neix del soroll, que Aucouturier presenta com a simbolització de l’agressivitat, i es vincula a la vida perquè cada cèl·lula es mou i tota vibració produeix un so. Oferirem recursos musicals, molt senzills, que podem utilitzar els adults per tal d’enriquir situacions de joc quotidianes amb la finalitat de sensibilitzar-nos del poder del so i de la música i el seu paper en el desenvolupament físic i emocional, per tal d’anar enfocant la nostra mirada cap a una estètica musical que respecti l’evolució natural dels infants.
15 de Maig – Gemma Noguera
Gemma Noguera Trescents: mestra d’Educació Infantil, 4 anys d’experiència a l’escola Congrés-Indians, Psicomotricista i formada en Pedagogia Montessori 0-6 anys. Interessada en profunditzar en espais que cuidin i integrin cos, emoció i psique.
Montessori: inspiració dins i fora de les aules
Aquesta xerrada ofereix un espai i un temps per fer una primera aproximació a Maria Montessori i als fonaments de la seva Pedagogia i trobar en aquesta filosofia, una font d’inspiració que ens pugui servir per a l’escola i per a la vida.
29 de Maig – Hortensia Vallverdú
Pediatre, assessora de lactància, homeòpata i mare de tres nens. Treballo en el sistema públic de salut i també exerceixo la pràctica privada. Condueixo fa 4 anys un grup de suport a l’alletament. Participo com a docent en cursos de lactància o pediatria per a diferents institucions o associacions, entre elles l’Institut Català de la Salut, la Generalitat de Catalunya, l’ Associació Catalana de Llevadores, FEDECATA…Imparteixo tallers de primers auxilis infantils per a famílies i mestres. Practico una “slow pediatria”, una pediatria poc intervencionista, respectuosa amb l’infant i la seva família.
Primers Auxilis
Com hem d’actuar davant d’una situació de risc vital per al nostre infant? Què cal fer i què hem d’evitar? En aquest taller aprendrem com actuar en cas d’ennuegament, aturada cardiorespiratòria, síncopes, espasmes del plor, convulsions, intoxicacions, traumatismes crani-encefàlics, ferides, sagnats nasals, cremades, etc. És un taller teòric-pràctic, on practicarem les maniobres de reanimació.
5 de Juny – Susana Molina
Mestra i mare. Va començar a treballar en educació fa 20 anys, primer amb infants de 0-3 i més endavant a l’etapa 6-12. Interessada en temes socials, estudia un segon cicle de Pedagogia social i es forma també, com a mediadora en l’àmbit sòcio-educatiu. Comença a formar part de l’equip de l’Escola Congrés-Indians l’any 2011-2012 i des d’aleshores ha anat participant en diferents formacions relacionades amb l’educació activa i respectuosa a diferents indrets nacionals i internacionals.
Límits, agressivitat i conflictes. Com acompanyar des de l’escola i des de casa
En aquesta formació dedicarem una especial atenció a la funció que tenen els límits dins de l’acompanyament emocional respectuós centrant la mirada en l’estreta relació que existeix entre límits i llibertat i afavorint un acompanyament centrat en la protecció i la seguretat, vetllant en tot moment per acompanyar els infants amb una mirada centrada en la responsabilitat i la comprensió i deixant al marge qualsevol actuació que fomenti l’obediència sense consciència ni comprensió. Aquesta mirada ens permetrà comprendre com els límits i un acompanyament respectuós dels conflictes, proporcionen seguretat als nens i a les nenes i els ofereixen una base sòlida per sentir-se segurs i poder-se obrir al món exterior, permetent-los cercar noves experiències amb una gran sensació de llibertat; per tant, enfocarem els límits com un element que forma part tant de la realitat interior de tot organisme com de la realitat del món exterior on l’infant va adquirint les seves experiències. L’adquisició i acceptació dels límits seran enfocats com la base per la llibertat de la persona. L’experiència directa construirà el reconeixement per part de l’infant de la necessitat de límits com a eina que, una vegada acceptada i interioritzada, l’ajudarà a conviure amb les altres persones. Només amb un fort coneixement de què poden assimilar i què no els infants (segons l’edat o etapa de desenvolupament en què es troben) podrem ser coherents a l’hora de posar límits amb el seu grau de consciència i de comprensió, un element que es pot traspassar a l’acompanyament emocional en general.
19 de Juny – Lara Giménez
Llicenciada en Ciències Mediambientals. Educadora especialitzada en el desenvolupament de les capacitats matemàtiques. Formadora i assessora de diversos projectes i escoles públiques i privades. Actualment és educadora i formadora a l’Escola Congrés-Indians. Autora del bloc materialsdematematiques.blogspot.com
La matemàtica que s’aprén tocant amb els petits de la casa (3-6 anys)
Xerrada centrada en l’acompanyament matemàtic dels infants en l’etapa de 3 a 6 anys des de la llar. Una mirada envers una matemàtica àmplia que aculli amb estima, imaginació, sensorialitat i respecte tots aquells moments i situacions que captiven l’interès dels nostres fills i que podrien catalogar sota el nom de matemàtics. Independentment de la manera que vares rebre les matemàtiques i de la forma amb què t’hi relaciones com adult, podràs trobar un nou lloc des d’on compartir-les amb els teus fills.