Cicle de xerrades l’Escoleta de Famílies 2018-2019

Us podeu descarregar el programa complet aquí: Explicació xerrades i formadors 2018_2019

 

5 d’Octubre – Pilar Gras Soler

Bases de l’acompanyament als infants en l’educació viva i activa

La Pilar Gras és educadora de l’Escoleta dels Indians, psicomotricista i formada en acompanyament emocional. En aquesta xerrada aprofundirà en les bases de l’Educació Viva i Activa: acompanyament emocional de l’infant, aprenentatge actiu i vivencial i posicionament i involucració dels adults de referència.

 

26 d’Octubre – Carolina Liniado

Educadora social, psicomotricista i mare. Ha treballat en diversos projectes d’educació lliure, com a educadora, com a psicomotricista coordinant grups d’infants en família, i també fent assessorament pedagògic. Actualment també coordina grups de creixement i empoderament per mares i pares, i fa assessorament pedagògic per a educadors/es.

Límits, agressivitat i conflictes. Com acompanyar desde casa

En aquesta formació dedicarem una especial atenció a la funció que tenen els límits dins de l’acompanyament emocional respectuós centrant la mirada en l’estreta relació que existeix entre límits i llibertat i afavorint un acompanyament centrat en la protecció i la seguretat, vetllant en tot moment per acompanyar els infants amb una mirada centrada en la responsabilitat i la comprensió i deixant al marge qualsevol actuació que fomenti l’obediència sense consciència ni comprensió. Aquesta mirada ens permetrà comprendre com els límits i un acompanyament respectuós dels conflictes, proporcionen seguretat als nens i a les nenes i els ofereixen una base sòlida per sentir-se segurs i poder-se obrir al món exterior, permetent-los cercar noves experiències amb una gran sensació de llibertat; per tant, enfocarem els límits com un element que forma part tant de la realitat interior de tot organisme com de la realitat del món exterior on l’infant va adquirint les seves experiències. L’adquisició i acceptació dels límits seran enfocats com la base per la llibertat de la persona. L’experiència directa construirà el reconeixement per part de l’infant de la necessitat de límits com a eina que, una vegada acceptada i interioritzada, l’ajudarà a conviure amb les altres persones. Només amb un fort coneixement de què poden assimilar i què no els infants (segons l’edat o etapa de desenvolupament en què es troben) podrem ser coherents a l’hora de posar límits amb el seu grau de consciència i de comprensió, un element que es pot traspassar a l’acompanyament emocional en general.

 

26 de Novembre – Elisenda Roig

Psicòloga especialitzada en Psicologia Sistèmica. Formada en Pedagogia Sistèmica, Constel·lacions Familiars, PNL, Tapping, Kinesiologia i Flors de Bach. Psicoterapeuta i docent de cursos i tallers.

Ser pares al 2018, pedagogia sistèmica

Aquesta és una xerrada per revisar i actualitzar els propis patrons. L’educació al llarg dels anys ha anat evolucionant i trobant camins cada vegada més atents a les necessitats autèntiques dels infants. Per poder acompanyar aquestes necessitats, és important fer una mirada dins nostre per saber acompanyar-nos també a nosaltres mateixos ja que sovint el maternatge que oferim als fills està massa lligat a patrons obsolets heretats dels nostres propis pares i en la manera en la vam ser educats. Donat que molts conflictes amb els fills sorgeixen d’aquests patrons que se’ns activen “cegament” i de manera automàtica, la comprensió d’aquests esdevé un punt de partida per generar noves dinàmiques sanadores, tant per nosaltres mateixos com pel nostre entorn.

 

14 de Desembre – Tamara Depares Sanchez

Filòsofa, terapeuta, educadora i mare. Fa més de 15 anys que estic en formació constant per enriquir la meva mirada i els meus recursos, personals i professionals. La reflexoteràpia, la tècnica metamòrfica, la intervenció en infància i família, les constel·lacions familiars, la teràpia corporal, el coaching lúdic i l’educació viva m’han fet adonar que el tacte, l’etapa uterina, la família, el nostre cos i l’amor ( no del rosa, si no del que cuida, respecta i fa créixer) són fonamentals per a sanar el nostre nen interior. Recordar que som fills/es ens porta a recordar que vam ser infants, sobretot ara que som mapares. La salut emocional dels nostres fills/es i la nostra comença a casa, dins del nucli familiar, tant si és l’original com si aquest s’ha de redefinir.M’apassiona acompanyar processos on totes les parts puguin ser reconegudes, mirades i estimades.

La importància del joc com a eina d’aprenentatge

És impossible concebre la vida de l’infant sense el joc. Jugar és la principal activitat de la vida infantil perquè el joc és un impuls primari que permet descobrir, explorar i estimar el món on vivim. Font d’aprenentage i progrés, el joc té un valor educatiu tant a nivell físic, psíquic, afectiu i social que ens permet afirmar que, jugant, l’infant creix sa i harmoniós perquè desperta el talent, la passió i el potencial així com la curiositat, l’ alegria, la satisfacció, l’exteriorització de pors i sentiments i l’estímul per a nodrir la pròpia confiança. La xerrada pretén: 1. exposar aquests i altres conceptes sobre la importància del joc i 2. convidar als assistents a assaborir durant uns minuts vivències lúdiques per tal de recordar que, per a què el joc es doni i sigui de qualitat, es necessita tenir temps, un espai i (en alguns casos) companys de joc.

 

18 de Gener – Roser Serra

Mestra amb 17 anys d’experiència, formada en Pedagogia Sistèmica, especialitzada en Pedagogia Waldorf i en L’Art de la Paraula per Tamara Chubarovsky. És formadora en el Moviment d’innovació Educativa, en Centres Educatius, Escoles Bressol i en Associacions de pares i mares. Concebeix l’Educació com un Art, que requereix una àmplia mirada fruit del coneixement, l’autoconeixement i la comprensió.

Taller pràctic de rimes, de Tamara Chubarowsky en català

Les rimes amb moviment, són un recurs que afavoreix el desenvolupament del llenguatge, la comunicació i l’aprenentatge. A través d’una rima podem ajudar al nen a centrar la seva atenció, a activar la memòria, la coordinació, madurar els hemisferis, la seva geografia corporal, i sobretot, a alimentar la seva alegria i autoestima.

Quan nosaltres incorporem el moviment i el tacte a les rimes, el que fem és organitzar el cervell i el sistema nerviós, afavorint les capacitats cognitives que l’ajudaran en els futurs aprenentatges i generem vincles que li proporcionaran una gran seguretat i benestar.

En tot aquest procés, serà molt important la figura de l’adult, ja que serà a través del seu exemple, que l’infant imitarà les rimes i anirà integrant totes les seves riqueses. El nostre gest, paraula, to i emoció el nodrirà a nivell físic, cognitiu, emocional i anímic.

En aquest taller, practicarem rimes amb moviments de motricitat grossa, motricitat fina, coordinació, tacte i equilibri, i coneixerem les qualitats del so, i com aquestes actuen en l’infant. Coneixerem i ampliarem la nostra mirada sobre el desenvolupament dels infants i la importància del llenguatge.

Eines que ens ajudaran en el nostre dia a dia a crear hàbits, afavorir una comunicació rica i a generar vincles saludables.

 

21 de Febrer – Lupe García

Educadora social, sexòloga i mare. Treballa assessorant a centres educatius que desitgen implementar la coeducació a l’escola, imparteix tallers de prevenció de violencia de gènere a escoles e instituts i facilita formacions diverses en materia d’educació sexual. A més ofereix consulta privada per assessorat a qui necessiti resoldre pors, aprendre i gaudir de la seva sexualitat.

Com acompanyar la sexualitat dels nostres infants, dels 0 als 6 anys

Aparentment la sexualitat a la nostra societat ja no és un tabú. No obstant això, què ocorre quan una criatura fa una pregunta directa sobre algun tema sexual? Com ens sentim? Què responem? Fins a on disposem de la informació adequada per oferir-la-hi segons la seva edat?

En aquesta xerrada analitzarem les fases de la sexualitat infantil des del naixement fins als 6 anys. També revisarem l’educació que donem a les nostres filles i fills i parlarem de com prevenir l’abús sexual sense crear alarmisme. En definitiva oferirem eines per acompanyar la sexualitat de les nostres criatures de la millor manera possible. Serà una xerrada on predominarà la conversa i la reflexió conjunta sobre la pròpia experiència. Partirem de casos reals que ens permetin analitzar què podem fer en la nostra pràctica educativa diària.

 

22 de Març – Carolina Liniado

Educadora social, psicomotricista i mare. Ha treballat en diversos projectes d’educació lliure, com a educadora, com a psicomotricista coordinant grups d’infants en família, i també fent assessorament pedagògic. Actualment també coordina grups de creixement i empoderament per mares i pares, i fa assessorament pedagògic per a educadors/es.

Les relacions entre germans

La incorporació de cada nou membre de la família és una gran alegria que implica una adaptació, i genera nous rols i vincles. I aquesta adaptació comporta un dol pel que no tornarà a ser, que l’infant o els infants que ja formaven part de la família viuen amb bastant intensitat, encara que no sempre sigui expressat amb claredat. Un dol que es suma a més a la por de perdre l’amor matern/patern, a ser substituit pel nou membre. Però a més aquesta arribada inaugura un nou vincle de “germans”: a les mares i als pares no només els neix un nou fill, sinò a més aquest nou vincle entre germans als qui acompanyar, un vincle que evidentment no està exempt de baralles o conflictes. Quin és el nostre paper quan acompanyem el conflicte entre germans? Podem fer alguna cosa per afavorir l’armonia en aquesta relació? L’idea d’aquesta xerrada és poder aprofundir sobre el que implica aquest reajustament familiar, reflexionar sobre com podem aconseguir l’expressió sana de les inquietuds i inseguretats que aquesta arribada genera i què podem fer per anar acompanyant els dilemes de la relació entre els germans, afavorint a més que cadascú dels membres de la família pugui trobar i sentir-se còmode en la seva posició.”

 

26 d’Abril – Elsa Bolado Castañera

Educadora, psicomotricista i mare.

Com comunicar-nos de forma amorosa i respectuosa amb els nostres infants

La xerrada que plantejo pretèn fixar l’atenció en la comunicació entre adults i infants. Mitjancçant propostes senzilles tractarem d’aparcar la paraula i percebre’ns a nosaltres i al món a través dels sentits. D’aquesta forma fixarem la nostra atenció en la comunicació tònica-emocional que s’estableix entre la mare i el nadó els primers mesos de vida. I tractarem d’ampliar la nostra mirada per comprendre el que ens comuniquen els nostres fills i filles amb tot el seu cos. Progressivament les paraules aniran ocupant espai, sentirem la seva força i intentarem fer-nos responsables d’elles: què diem i com ho diem? què pensem?

Les nostres paraules posen nom al món dels nostres fills i filles, són llavors carregades de significat. I no obstant ells no tenen les nostres paraules, com ens gestionem enfront d’aquesta assimetria relacional?

 

10 de Maig – Ruth Mayné  Acién

Llicenciada en Odontologia i Màster en Odontopediatria, professora del màster d’Odontopediatria UB i Directora del departament d’Odontobebe de la Fundació Hospital de Nens de Barcelona (FHNB) des del 2015. Mare de 2 fills: Biel (2013) i Berta (2017).

Com prevenir la càries en els nostres infants

En aquesta xerrada volem donar importància a la prevenció. Tenim assimilat visita dental a tractament o patologia, però això no ha de ser així; sabem que si tenim clares les pautes preventives i fem una visita dental abans de l’any de vida, evitarem moltes patologies bucals. Parlarem d’hàbits (xumet, biberó, dit), lactància materna, maloclusions, què fem en la primera visita dental en un nadó, higiene oral, flúor, i altres preguntes que vagin sorgint durant la xerrada. Evitem que algunes pors dentals heretades repercuteixin en els nostres fills, la nostra experiència dental anterior pot incidir en la forma que els nostres fills vegin la visita odontològica; i hem de fer que sigui el més positiva possible, si es coneix la feina que fem els odontopediatres.

Tinc moltes ganes de resoldre dubtes o inquietuds que tingueu…. Us espero amb moltes ganes!!!